Andrea Pieroni

Professore Ordinario di Scienze della Biodiversità Alimentare, Etnobotanica ed Etnobiologia

Biografia

Formatosi come botanico farmaceutico all’Università di Pisa (Italia), Università di Anversa (Belgio) e all’Università di Bonn (Germania), è stato Ricercatore all’Università di Londra dal 2000 e Lecturer (e, successivamente, Senior Lecturer) alla School of Life Sciences dell’Università di Bradford in Inghilterra dal 2003 al 2009.
Il Professor Pieroni è stato Vice-Presidente e Presidente della International Society of Ethnobiology (2008-2010) ed è stato il fondatore ed è tuttora Editor-in-Chief del Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine (www.ethnobiomed.com).
E’ membro del board di diverse associazioni etnoscientifiche e riviste internazionali. A Pollenzo è il coordinatore accademico dei programmi Master internazionali post-laurea (90 crediti).

Insegnamenti

  • Food Botany
  • Ethnobotany and Ethnobiology
  • Laboratory of Foodscouting, Ethnobotany, and Foraging
  • Molecular Fundamentals and Physiology of Taste and Nutraceuticals

Aree di ricerca

  • Ethnobotany and ethnobiology of “wild” foods
  • Traditional fermented foods
  • Medicinal plants in folk medical practices
  • Folk “food-medicines”
  • Traditional veterinary and fodder plants
  • Cross-cultural and cross-temporal dynamics of plant use
  • Migrants’ ethnobotany (mechanisms of change and adaptation of folk plant/food knowledge systems)

Comunità studiate

  • Minority groups and cultural boundaries, especially among mountain pastoralists of the Balkans and the Middle East
  • Migrant communities in Western Europe

Aree di rilevanza della ricerca

  • Food sovereignty
  • Community-based bio-conservation strategies
  • Rural development
  • Bio-cultural heritage
  • Culturally sensitive public health/nutrition policies devoted to migrants

Pubblicazioni più recenti e rilevanti

  • Sõukand R and Pieroni A. The importance of a border: Medical, veterinary, and wild food ethnobotany of the Hutsuls living on the Romanian and Ukrainian sides of Bukovina, Journal of Ethnopharmacology 185 (2016): 17-40
  • Sõukand R et al. An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe, Journal of Ethnopharmacology 170 (2015):284-296
  • Quave CL and Pieroni A A reservoir of ethnobotanical knowledge informs resilient food security and health strategies in the Balkans Nature Plants 1 (2015), n° 14021
  • Dogan Y et al. Of the importance of a leaf: the ethnobotany of sarma in Turkey and the Balkans, Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 11 (2015), 26
  • Pieroni A and Quave CL (eds.) Ethnobotany and Biocultural Diversities in the Balkans. Perspectives on Sustainable Rural Development and Reconciliation Springer, New York, 2014

Contatti

Andrea Pieroni
Università degli Studi di Scienze Gastronomiche
Piazza Vittorio Emanuele, 9
fraz. Pollenzo – 12042 Bra (Cn)

Tel: +39 0172 458575
Fax: +39 0172 458500
Email:[email protected]
Web: www.andreapieroni.eu