“Safeguarding local ecological practices is saving our future”
Meet our Visiting Professors

“Safeguarding local ecological practices is saving our future”

Renata Soukand is an Associate Professor at DAIS (Department of Environmental Sciences, Informatics and Statistics) at the Ca’ Foscari University in Venice. For the Master of Gastronomy: Food Ecologies and Sovereignty, she lectured on “Traditional Food Fermentation in Eastern Europe” with specific regional examples of different fermented foods and beverages such as plants, mushrooms, plant-based products, milk products…

The human factor in raw ingredients
Identità Golose 2018

The human factor in raw ingredients

“The human factor”, main theme at IG Milano 2018, allowed the chefs and speakers to talk about different things. Most of them choose talked about their crew, the amazing teams they work with. But few focused on what’s the essence of every standout meal: the absolute best of raw ingredients and the people producing them.

Il fattore uomo come elemento naturale
Identità Golose 2018

Il fattore uomo come elemento naturale

“Siamo nati dal cosmo, dalla natura, dalla vita, ma a causa della nostra stessa umanità, della nostra cultura, della nostra mente, della nostra coscienza, siamo divenuti stranieri a questo cosmo che nel contempo ci rimane segretamente intimo.”

FATTORE BROS’, Globetrotting chefs with no intention to stop
Identità Golose 2018

FATTORE BROS’, Globetrotting chefs with no intention to stop

The first day of Identità Golose 2018 began with excitement in the air -as well as a blizzard-.  The theme of this edition is Il Fattore Umano (the Human Factor): focusing on the human relationships that distinguish the world of culinary arts and restaurants…

“Applicazione creativa al conviviale” per la culturalizzazione della cucina
Identità Golose 2018

“Applicazione creativa al conviviale” per la culturalizzazione della cucina

Identità Golose 2018: il Fattore Umano contestualizzato in tutti i contesti a indirizzo gastronomico, il Fattore Umano valorizzato, il Fattore Umano narrato. Il Fattore Umano come leit motiv per il futuro della gastronomia italiana, il Fattore Umano come ingrediente imprescindibile della cucina (più o meno) cucinata e tanto parlata del presente.

La musica non mi dà tregua
Identità Golose 2018

La musica non mi dà tregua

Siamo al secondo giorno di Identità Golose, sono appena scoccate le dieci e spetta ad Antonia Klugman aprire le danze del congresso milanese; oggi più che mai si parla di cucina, “l’unico luogo nel quale sono me stessa al 100%”….

L’editoria gastronomica ha un futuro solo nella qualità
Meet our Visiting Professors

L’editoria gastronomica ha un futuro solo nella qualità

Emilia Terragni, originaria di Como, è direttore editoriale alla casa editrice Phaidon, uno dei giganti dell’editoria di alta gamma, con sede a Londra e New York, dove cura la produzione di libri di architettura, design e cibo. A Pollenzo, all’interno del programma del Master of Gastronomy: Food Cultures, and Mobility, ha portato la sua esperienza sul tema “National Cuisine Cookbooks”.

Discovering the cultural and natural heritage of Himalayan Pakistan
Meet our Visiting Professors

Discovering the cultural and natural heritage of Himalayan Pakistan

A chat with Shujaul Mulk Khan, Assistant Professor in the department of Plant Sciences at the Quaid – i – Azam University in Islamabad and Arshad Mehmood Abbasi, Assistant Professor in COMSATS Institute of Information Technology of Abbottabad have organized lectures for our Master of Gastronomy: Food in the World (Food Ecologies and Sovereignty) program on “Ethno Ecologies in the Pakistani Himalaya”.