I dazi doganali USA, cosa sono e perché gli Americani ce l’hanno con l’Europa?
Approfondimenti

I dazi doganali USA, cosa sono e perché gli Americani ce l’hanno con l’Europa?

I dazi che potrebbero essere imposti dagli Stati Uniti anche sui prodotti agroalimentari europei nella misura del 100% sono l’argomento del momento. Ma perché gli Americani ce l’hanno con l’Europa? E cosa sono i dazi? Quale futuro ci aspetta? Ce lo spiega il Prof. Michele Antonio Fino, Convenor del nostro Master in Wine Culture and … …read more

Parting thoughts from Pollenzo
UNISG Voices

Parting thoughts from Pollenzo

On Friday, I graduated from the University of Gastronomic Sciences (UNISG) with a Masters degree in Food Culture, Communications and Marketing. It marked the end of the first chapter of a bold and perhaps reckless move from the security of the corporate world, in to something completely unknown. I am still working out exactly what … …read more

Gastronome Powers: What Pollenzo Gave Me!
UNISG Voices

Gastronome Powers: What Pollenzo Gave Me!

Experiences are personal. Everyone will feel their own way about different situations, will have their own view of what is happening right in front of their eyes, collection stories to tell and memories to cherish. One such memory was shared by alumna Francesca Grazioli, who emotionally spoke about her experience at the University of Gastronomic … …read more

Peace Tea, Non-Violence & Elegant Simplicity… A Talk with Satish Kumar
Persone

Peace Tea, Non-Violence & Elegant Simplicity… A Talk with Satish Kumar

The teacup tinkles gently as it is being set down on the glass table by the gentleman in deep green. Satish Kumar’s apparel looks simple yet elegant, inaudibly embodying everything we are about to discuss. He really is a phenomenon. Maybe it is the two and a half years of peace walk that he conducted … …read more

Food Industry Monitor: Saperi tradizionali, creatività e innovazione nell’industria alimentare italiana
Approfondimenti

Food Industry Monitor: Saperi tradizionali, creatività e innovazione nell’industria alimentare italiana

A partire dal 2015, e su iniziativa dell’Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo, è stato sviluppato un progetto di ricerca innovativo: il Food Industry Monitor. Si tratta di un Osservatorio che si focalizza sull’analisi delle performance delle aziende italiane del settore agroalimentare, promosso grazie al supporto del gruppo Ceresio Investors e al coinvolgimento dei docenti … …read more

EU BUDGET 2019: where are we going from here?
UNISG Voices

EU BUDGET 2019: where are we going from here?

Connecting what we learn in classrooms, to the real world, emphasizes not only the relevance of a subject, but also a vision of what’s possible in our future. The first year students of the Laurea Magistrale, were fortunate enough to make this connection, through a guest lecture on 21st February 2019 by the General Rapporteur … …read more

Anche i microrganismi, nel loro piccolo, si incavolano!
Meet our Visiting Professors

Anche i microrganismi, nel loro piccolo, si incavolano!

Una chiacchierata con la patologa vegetale Ilaria Pertot, direttrice del Centro Agricoltura Alimenti Ambiente di Trento e docente al Master in Wine Culture, Communication & Management di Pollenzo

iANDALUNISG! Gli studenti Unisg in viaggio didattico in Andalusia
Viaggi Didattici

iANDALUNISG! Gli studenti Unisg in viaggio didattico in Andalusia

Il mese scorso io e i miei compagni ci siamo imbarcati nell’ultimo viaggio didattico della nostra esperienza UNISG; le destinazioni erano tutte molto intriganti e a noi è stata assegnata l’Andalusia. Le persone che abbiamo incontrato ci hanno fatto entrare nel vero spirito del luogo, parlandoci dei loro tesori gastronomici che spaziano da fantastico sherry di Jerez al foi gras….