Francesco Pusterla, The next frontier of 3D printing… The Kitchen!

Over the last 5 years 3D printers have transformed from complex industrial machines into simple desktop appliances. Their pervasiveness has expanded dramatically in almost every field and application: from architecture and design, medicine and gastronomy, to fashion and aerospace engineering. The ability to translate simple digital information into physical objects has disrupted and refined current design and production methodologies, as well as established a base for the future of manufacturing.
Although research and development of these techniques have found fertile ground in many fields, the use of 3D printing in Gastronomy and the practicality of “printing” food is still very much in the experimental phase. What tools and practices must we develop to conquer the next frontier of 3D printing… The kitchen.
Francesco Pusterla, founder of 3Do it and community manager for 3D HUBS in Milan, will present the state of the art of this technology, and discuss how many of the advances in 3D printing in the fields of architecture and design can inform and facilitate the use and testing of digital fabrication in Gastronomy
Negli ultimi 5 anni le stampanti 3D si sono trasformate da complesse macchine industriali a semplici dispositivi che possiamo comodamente utilizzare sulla nostra scrivania. Di pari passo i campi di applicazione si sono allargati a dismisura: dall’architettura al design, dalla medicina all’alimentazione, fino alla moda e all’ingegneria aerospaziale. Creando la possibilità di dare forma fisica a dei semplici dati digitali questa tecnologia sta definendo le basi per ripensare e talvolta stravolgere interi processi produttivi.
Nonostante la ricerca e lo sviluppo di queste tecniche abbiano trovato terreno fertile in molti campi, il suo utilizzo nell’alimentazione e nella pratica la “stampa” del cibo rimane ancora uno degli ambiti più sperimentali. Pertanto quali saranno gli strumenti necessari per far sì che la cucina sia la prossima frontiera della stampa 3D?
Francesco Pusterla, fondatore di 3Do it e community manager per 3D HUBS a Milano, presenterà lo stato dell’arte di questa tecnologia e ci mostrerà come molti degli avanzamenti della stampa 3D nei campi dell’architettura e del design potranno facilitare l’uso e la sperimentazione della fabbricazione digitale in cucina.