Chewing the Fat, An Oral History of Italian Foodways from Fascism to Dolce Vita

English
In this presentation of the recently published Chewing the Fat – An Oral History of Italian Foodways from Fascism to Dolce Vita, author Dr. Karima Moyer-Nocchi examines the sociopolitical influence that the fascist era exerted on the development of the Italian culinary identity. She elucidates the ways in which that reality, as attested to in interviews with Italian women in their 80s and 90s and formal research, both contrasts with and served as a catalyst for what would become the internationally recognized and beloved Italian Cuisine. Her discussion of the foodways of the fascist era will include an overview of oral history as an ethnographic tool in culinary research, employed here to separate out the fakelore from the folklore. The presentation will conclude with a performance of selected excerpts from the book.
Italiano
Nella presentazione del libro recentemente pubblicato “Chewing the Fat: An Oral History of Italian Foodways from Fascism to Dolce Vita”, l’autore Dr. Karima Moyer-Nocchi, esamina l’influenza sociopolitica che il periodo fascista ha esercitato nello sviluppo dell’identità culinaria Italiana.Attraverso ricerche e interviste con donne di età compresa tra gli ottanta e i novant’anni, l’autore offre un chiarimento su come il regime abbia contrastato e nello stesso tempo sia servito da catalizzatore per quello che è diventata l’amata ed internazionalmente riconosciuta cucina italiana. La sua discussione sui modi alimentari dell’era fascista includerà una panoramica di storia orale come strumento etnografico di ricerca culinaria qui impiegato per separare il folklore dal cosiddetto fakelore. La presentazione si concluderà con la lettura di alcuni brani selezionati dal libro.