Tavole Accademiche - Alice Waters

Alice Waters, chef, autrice di libri e proprietaria del famoso ristorante Chez Panisse a Berkley (California), è la pioniera della filosofia del cibo preparato con i migliori ingredienti di stagione, prodotti in modo sostenibile e locale. Appassionata sostenitrice del “buono, pulito e giusto”, è inoltre vice presidente di Slow Food USA. Alice Waters nel corso di quasi quarant’anni con il suo Chez Panisse ha contribuito a creare una comunità di decine di agricoltori locali e allevatori, la cui dedizione per l’agricoltura sostenibile assicura al ristorante un rifornimento costante di ingredienti freschi e di ottima qualità.

Nel 1996, l’impegno di Waters nel campo educativo ha portato alla creazione dell’Edible Schoolyard al Berkeley’s Martin Luther King, Jr., Middle School: un orto di un ettaro, con un’adiacente cucina-classe per un’attività eco-gastronomica. Coinvolgendo attivamente un migliaio di studenti in tutti gli aspetti del ciclo alimentare, l’Edible Schoolyard è un programma-modello di educazione pubblica che infonde la conoscenza e i valori di cui abbiamo bisogno per costruire un futuro umano e sostenibile. Il programma è riconosciuto a livello nazionale per la sua attività di integrazione tra orticoltura, cucina e attività didattica. Alice ha istituito la Chez Panisse Foundation nel 1996 per sostenere l’Edible Schoolyard e incoraggiare programmi simili che utilizzino le tradizioni alimentari per insegnare, nutrire e responsabilizzare i giovani. Il successo dell’Edible Schoolyard ha portato alla School Lunch Initiative, la cui agenda vuole integrare un pranzo giornaliero nutriente e l’esperienza dell’orto nel curriculum scolastico di tutte le scuole pubbliche negli Stati Uniti.

English

Alice Waters, chef, author, and the proprietor of Chez Panisse, is an American pioneer of a culinary philosophy that maintains that cooking should be based on the finest and freshest seasonal ingredients that are produced sustainably and locally. She is a passionate advocate for a food economy that is “good, clean, and fair.” Over the course of nearly forty years, Chez Panisse has helped create a community of scores of local farmers and ranchers whose dedication to sustainable agriculture assures the restaurant a steady supply of fresh and pure ingredients.

In 1996, Waters’s commitment to education led to the creation of The Edible Schoolyard at Berkeley’s Martin Luther King, Jr., Middle School: a one-acre garden, an adjacent kitchen-classroom, and an “eco-gastronomic” curriculum. By actively involving a thousand students in all aspects of the food cycle, The Edible Schoolyard is a model public education program that instills the knowledge and values we need to build a humane and sustainable future. The program is nationally recognized for its efforts to integrate gardening, cooking, and sharing school lunch into the core academic curriculum. Alice established the Chez Panisse Foundation in 1996 to support the Schoolyard and encourage similar programs that use food traditions to teach, nurture, and empower young people. The success of The Edible Schoolyard led to the School Lunch Initiative, whose national agenda integrates a nutritious daily lunch and gardening experience into the academic curriculum of all public schools in the United States.

Waters is Vice President of Slow Food International, a nonprofit organization that promotes and celebrates local artisanal food traditions and has 100,000 members in over 130 countries. She is the author of eight books, including The Art of Simple Food: Notes and Recipes from a Delicious Revolution.

Read more: http://www.chezpanisse.com/intro.php

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