* Please note that the details of this program are subject to change


Rising to the occasion, like a fresh yeast dough, this program is aimed at bread lovers and baking professionals who want to look behind the finished loaf and into a world of wheat fields, flour mills and bread ovens.

 

This summer, a new course in “Exploring Bread: A Look Behind the Loaf” opens its doors to bread enthusiasts! At the university, you will dive deep into the world of bread, starting with its longstanding history and its ethical and nutritional values, as well as the microbiological and agronomic aspects behind the loaf.

In our Food Lab, you will be taking matters in your own hands, preparing different kinds of doughs with professionals, while the Sensory Analysis Lab will invite you to challenge your taste buds and learn how to recognise quality as well as defects in various types of bread.

Farm and mill visits will give you the chance to learn more about grains – common and rediscovered ancient varieties alike – starting directly in the field.

The five days of Summer School will end with a field day, following the whole production of wood oven bread at a local farm. 

 

 


Immerse yourself in a wonderland of Food Studies at the University of Gastronomic Sciences, a UNESCO World Heritage Site in the heart of the food and wine region of Piedmont and get inspired with new original ideas all about gastronomy.

Acquire new skills with intensive classes and diverse food experiences, in our unique and international community of students, hailing from over 90 different countries.

Founded by Slow Food, the University’s broad and distinctive educational program combines theoretical knowledge and science with culture.


Due to the Coronovirus, all the Summer School courses have been cancelled. We will post the dates for next year’s Summer Schools as soon as possible

Start date:  July 20th – 24th, 2020

Language: ITALIAN only

Registration start date: December 20th, 2019

Registration deadline: April 17th, 2020

Cost:  2,500€. Includes all activities indicated in the program: visits, tastings, lodging (5 nights), meals, and internal transport. 

Cost excluding lodging: 2,000€

More information > summerschool@unisg.it

 

Programma


Mattina – Visita dell’Università e introduzione al corso: l’approccio olistico alla gastronomia e il concetto di una qualità “buono, pulito e giusto”.

Lezione sulla storia e cultura del pane; i valori etici del pane e il ritorno del mestiere del panettiere.

Racconto del progetto delle “Tavole Accademiche” e pranzo.

Pomeriggio – Attività in Food Lab sulla preparazione di diversi impasti per il pane, la pizza e la focaccia.

Cena presso il ristorante Garden, Pollenzo.

Mattina: Partenza per una visita presso Molini Sobrino. Visita dai campi di grano e approfondimento sulle farine. Visita al mulino e racconto dei processi di produzione.

Pranzo a La Morra

Gli aspetti agronomici della farina: i cereali, le coltivazioni, la riscoperta dei grani antichi e i progetti di valorizzazione. 

Sera: Preparazione della cena basata sugli impasti preparati il giorno prima. I toppings e gli abbinamenti

Mattina: lezione sulla nutrizione legata alle farine e il pane: dalle proteine alla fibra alimentare. Il cambiamento dei consumi nella storia e il fenomeno delle intolleranze al glutine. Le farine integrali e poco raffinate vs il pane bianco tipo 00 – gli effetti sulla nostra salute.

Pranzo presso le Tavole Accademiche

Pomeriggio: una breve introduzione al mondo affascinante dell’analisi sensoriale seguito da attività pratiche in gruppi per diventare assaggiatori del pane: come utilizzare i vari sensi per riconoscere le caratteristiche di qualità e i difetti nel pane.

Cena presso Gusto Divino, pizzeria di Massimiliano Prete a Saluzzo

Mattina: A cura di Forno Brisa; case study, racconto della propria storia imprenditoriale: dalla passione alla creazione di un team. La costruzione di un business plan con l’obiettivo di creare un’impresa sostenibile dal punto di vista ambientale, economico, sociale e sensoriale. 

Pranzo presso le Tavole Accademiche

Pomeriggio: Attività pratica sugli impasti per i lievitati

Cena presso un ristorante stellato

Mattina: Partenza per Cuneo per una visita presso l’Azienda Agricola Papavero Rosso; una produzione a filiera chiusa e chilometro 0. Dalla visita presso i campi, alla raccolta del grano e dalla macinazione alla produzione del pane nei forni a legna. Degustazione dei prodotti dell’azienda. 

Pomeriggio: conclusioni e consegna dei certificati