Slow Bread: Costruire consapevolezza una pagnotta alla volta
UNISG Voices

Slow Bread: Costruire consapevolezza una pagnotta alla volta

Words by Mattia Gridelli Molinari Photos by Xiangling Li C’è una pagnotta a lievitazione lenta che sta costruendo una comunità e, con il suo suono croccante e il profumo che sa di forno, raduna persone attorno a sé. Vengono per vedere come un semplice impasto di acqua, lievito e farina possa condurre a una maggiore … …read more

“La gastronomia come condivisione e mettersi al servizio dell’altro”
Attualità

“La gastronomia come condivisione e mettersi al servizio dell’altro”

L’esperienza di Stefano Reverdito, alumno UNISG, volontario della rete Mir Now per l’Ucraina La passione per il mondo del cibo può creare spesso traiettorie inconsuete nella vita dei giovani gastronomi che hanno scelto Pollenzo come luogo per la propria formazione. Quando viene posta la domanda “Chi è il gastronomo?” il ventaglio delle risposte si fa, … …read more

Parting thoughts from Pollenzo
UNISG Voices

Parting thoughts from Pollenzo

On Friday, I graduated from the University of Gastronomic Sciences (UNISG) with a Masters degree in Food Culture, Communications and Marketing. It marked the end of the first chapter of a bold and perhaps reckless move from the security of the corporate world, in to something completely unknown. I am still working out exactly what … …read more

Gastronome Powers: What Pollenzo Gave Me!
UNISG Voices

Gastronome Powers: What Pollenzo Gave Me!

Experiences are personal. Everyone will feel their own way about different situations, will have their own view of what is happening right in front of their eyes, collection stories to tell and memories to cherish. One such memory was shared by alumna Francesca Grazioli, who emotionally spoke about her experience at the University of Gastronomic … …read more

EU BUDGET 2019: where are we going from here?
UNISG Voices

EU BUDGET 2019: where are we going from here?

Connecting what we learn in classrooms, to the real world, emphasizes not only the relevance of a subject, but also a vision of what’s possible in our future. The first year students of the Laurea Magistrale, were fortunate enough to make this connection, through a guest lecture on 21st February 2019 by the General Rapporteur … …read more

A call for change behind the counter: the power of dialogue in small food shops
UNISG Voices

A call for change behind the counter: the power of dialogue in small food shops

Italian traditional grocers are dealing with a hard challenge. Since 1957, when the first supermarket came up with a revolutionary concept of food shop, small businesses all over the country have faced the breakout’s consequences of the so called “Esselunga” phenomena. Literally meaning “long S” – as much as the modern form of distribution has prospered -, this innovation has changed customer’s life condition and has allowed them to save money and time in doing their grocery shop…

La resistenza silente del Bitto
UNISG Voices

La resistenza silente del Bitto

Viaggio didattico Alpeggio in Valtellina con visita ai Maestri dell’arte casearia

Luca Pedetti: cambiamento e biodiversità
UNISG Voices

Luca Pedetti: cambiamento e biodiversità

Le parole di Luca ci hanno trasmesso una nuova visione di biodiversità e di cambiamento. Ed il suo entusiasmo e la sua determinazione mostrano come una passione possa diventare un’ispirazione per trovare la propria strada lavorativa.

In viaggio con Slow Wine: visite in cantina per la guida dei vini di Slow Food
UNISG Voices

In viaggio con Slow Wine: visite in cantina per la guida dei vini di Slow Food

Ore 9.25 del mattino stazione di Bra. Davide Panzieri, soprannominato Panzer, ci aspetta armato di uno zainetto capiente e della sua fedele compagna di avventure: la guida Slow Wine. Davide ben conosce quello che lo aspetta e per questo ai piedi porta scarpe da ginnastica già collaudate da anni di visite in vigna. Ore 9.30 … …read more