Gli 87 studenti del primo anno della triennale, durante 7 giorni di novembre, hanno avuto il compito di realizzare un documentario che raccontasse la realtà, le opinioni e i sogni dei contadini nei dintorni di Bra. Ogni studente doveva consegnare un minuto di lavoro e, insieme a Dario Leone, un gruppo di studenti ha poi realizzato il montaggio finale.

Il documentario è quindi un work in progress che mostra le risorse creative degli studenti alle prese con il loro primo viaggio didattico, quello realizzato nelle campagne di Bra.

“Il documentario è cominciato puramente come un film sui contadini, ma mentre l’editing andava avanti, abbiamo scoperto che i ragionamenti scaturiti dai contadini sulla biodiversità, OGM, tradizioni e comunità, ci portavano sempre più vicino alla nostra attività in Università e al ruolo del Gastronomo.”


English

Dario Leone – Our Task. A documentary about the role of the gastronome, created in one week by students of the first year

During 7 days in November, the 87 students of the first year of the undergraduate degree had the task of creating a documentary to tell the story of of the farmers around Bra –  their lives, opinions, and dreams. Each student contributed one-minute of footage and, together with Dario Leone, a group of students then completed the final editing.

The documentary is therefore a work in progress that shows the creative resources of students taking on their first educational trip, which is self-made around Bra.

“The documentary began purely as a film on farmers, but as editing proceeded, we found that the peoples’ thoughts on biodiversity, GMOs, traditions and community led us closer and closer to our university activities and the role of the gastronome.”